fbpx

Najjednostavnija tehnika za izbacivanje sekreta iz pluća: Primjena drenaže lupkanjem (VIDEO)

Roditelji mlađe djece, posebno djece koja borave u kolektivu, moraju biti  u pripravnosti kada je u pitanju sekret u plućima i kašalj. Ne bi bilo loše da usvojite ove savjete i pomognete vašem djetetu da se oslobodi šlajma u najkraćem mogućem roku. Sve terapije za respiratorne bolesti imaju jasan cilj, obezbijediti prohodnost disajnih puteva i poboljšati kvalitet života djece koja imaju problema sa plućnim bolestima.  

Položajna ili postularna drenaža uz vibraciju i perkusiju je jedna od tehnika za oslobađanje sekreta iz disajnih puteva.

Ova metoda često se koristi zajedno sa drugim terapijama kao npr. inhalacijom ili antibioticima. Pravilo je, ukoliko se postularna drenaža koristi uz ove terapije, inhalacija se uvijek primjenjuje prije drenaže, dok se antibiotici uzimaju poslije.

Posturalna drenaža se bazira na djelovanju sile teže i različitih položaja tijela  da se sekret “preseli” iz pluća i u grlo, a primjenjuje se na sljedeće načine.

Način izvođenja postularne drenaže

Ako je dijete starije onda možete koristiti jastuk, ukoliko je u pitanju beba, drenažu vršite u vašem krilu. Djete se u svakom položaju treba zadržati desetak minuta. Također, starija djeca tokom drenaže mogu da koriste tehniku dubokog disanja.

Za gornji dio pluća – lupkanje od nazad

Dijete je potrebno nagnuti naprijed pod uglom od 30 stepeni. Bebu okrenite licem prema vama i naslonite je na grudi. Sjedite i nagnite se unazad.

Ukoliko je beba starija, neka vam sjedne u krilo, i nagnite je preko ruke.

Dlan oblikujte konkavno, tj blago ga zakrivite kao kašiku, i tako nameštenim dlanom blago lupkajte dete između lopatica i ključne kosti, izbegavajući kičmu. Starije dete u krilo može uspravno da stavi jastuk i da se blago presavije preko njega.

Za gornji dio pluća – lupkanje od naprijed

Dijete je potrebno nagnuti na nazad pod uglom od 30 stepeni. Kada se namjestite, konkavno oblikovanom šakom lupkajte dijete u predjelu grudi između bradavice i ključne kosti.

Za donji dio pluća – bočni položaj

Ako se radi o bebi, potrebno je da je položite u svoje krilo, bočno. Ukoliko se radi o nešto starijem djetetu, potrebno je ispod dnje strane postaviti jastuk kako bi gornji dio tijela bio nagnut ka dole pod uglom od 30 stepeni. Oblikovanom šakom lupkajte dijete ispod pazuha sa lijeve i sa desne strane.

Za donji dio pluća – lupkanje od nazad

Bebu postavite potrbuške, na koljena tako da joj gornji dio tela bude malo nagnut prema dole. Vašim dlanom lupkajte bebu u predjelu donjeg dijela rebara i ispod pazuha sa obje strane. Starije dijete neka legne na stomak, a tokom lupkanja, ispod stomaka neka stavi jastuke tako da mu gornji dio tela “pada” pod uglom od 30 stepeni.

Za donji dio pluća -lupkanje od naprijed

Bebu postavite da leži na leđima na vašim koljenima. Blago ispružite koljena kako bi beba bila nagnuta ka dole. Zaobljenim dlanom lupkajte bebu u predjelu bradavica i odmah ispod njih. Starijem djetetu ispod leđa postavite jastuke kako bi mu gornji dio tijela nagnuli ka dole. Ako je u pitanju djevojčica u pubertetu kojoj se razvijaju grudi, lupkanje se praktikuje ispod grudi, sa strane, ispod pazuha.

U video prilogu možete pogledati kako to zaista izgleda

Ukoliko imate dodatnih pitanja svakako savjetujemo da posjetite najbližeg pedijatra. 

Poliklinika

Stomatologija

Messenger

Share This