fbpx

PEDIJATRIJA: FAQ (Često postavljana pitanja)

Koliko često je potrebno dojiti bebu u prvim mjesecima života?

U prvim danima nakon rođenja novorođenče doji 8-12 puta dnevno. Mnoge bebe doje kraće ali cešće. Češće dojenje je dobro i za majku i za dijete jer se češćim dojenjem povećava i proizvodnja mlijeka kod majke.

Koliko dugo je normalno da beba doji?

Vrijeme dojenja između 10-30 minuta je normalno. U sustini dobitak na težini je glavni pokazatelj da li je beba dovoljno doji ili ne.

Da li je potrebno novorođenčetu davati vodu ili čaj?

Zdravom novorođenčetu je potrebno samo majčino mlijeko ukoliko majka može da doji.

Kakva je normalna boja stolice kod beba koje doje?

U prva dva,tri dana  boja stolice je zelenkasto crna. Radi se o tzv. Mekoniju tj. prvoj stolici koju je beba „ponjela“ iz majke. Ubrzo nakon toga boja stolice postaje zelenkasto-žuta. Već nakon par sedmica stolica postaje žuta ili svjetlo zelena, kašasta, tečna..

Kakva je normalna boja stolice kod beba koje hrane ili dohranjuju adaptiranim mlijekom?

Boja stolice kod beba koja se hrane adaptiranim mlijekom može biti različita. Moze biti zuto smeđe, zute, i zeleno smeđe boje. Stolica je gušća i kremasta u odnosu na stolicu kod beba koje doje.

Prosječna kilaza i prosječna dužina novorođenčeta?

Porast težine u prvih 6 mjeseci je 600 – 850 gr mjesečno nakon toga do 12 mjeseci 500gr mjesečno.

Porast duzine djeteta u prvoj godini je 24cm a u drugoj godini 11cm. Koliki je normalan obim glave kod beba?

Obim glave kod novorođenčeta je 34-35cm cca. 1.2 cm veci od grudnog kosa. U prvih 6 mjeseci obim glave se povećava za 1,5 cm a nakon toga za 0,5 cm.

Da li je normalno da dijete ubrzano diše i ima ubrzan rad srca?

Frekvencija disanja tj. Frekvencija respiracije je normalna 40-60 / minuti. Otkucaji srca su normalni 120-160 otkucaja/minuti

Kako znati da dijete ima dojenačke grčeve?

Ukoliko dijete u više navrata počne da plače, ukoliko zauzme tipično grčevito drzanje (privučene noge, stisnute sake, nadut trbuh) i ukoliko pedijatar isključi  druge tegobe
najvjerovatnije se radi o dojenačkim grčevima koji najčešce traju do 3. mjeseca života.

Kako nastaju grčevi kod beba?

Dojenački grčevi kod beba nastaju kao posljedica nerazvijenog probavnog sistema i adaptacije crijevne flore kod beba kao i prilikom gutanja zraka prilikom dojenja.

Kada treba uraditi ultrzvučni pregled kukova kod beba?

Ultrazvuk kukova je potrebno uraditi što prije. Najbolje u prvih 6 sedmica života. Ultrazvučni pregled kukova se u zamljama zapadne Evrope radi između 4. I 6. Sedmice života. Sto kasnije se uradi ultrzvučni pregled kukova toliko duže bi trajala terapija ukoliko se ustanovi poremećaj razvoja kukova. Terapija je jako mukotrpna i za djecu i za roditelje i zahtjeva puno strpljenja.

Poliklinika

Stomatologija

Messenger

Share This