fbpx

Screening sluha za bebe

Cijenjeni pacijenti obavještavamo Vas da u našoj ustanovi od danas pored screeninga kukova mozete obaviti i screening sluha.

Ovaj skrining sluha obično se provodi u klinici u prvih nekoliko dana nakon porođaja. 

Svjetske statistike pokazuju da jedno do troje djece na 1000 novorođenčadi ima teško urođeno oštećenje sluha, kod prijevremeno rođene djece čak troje na 100. Sluh utiče na razvoj govora, jezika i intelekta. Razvoj centara za sluh i govor najintenzivniji je u prvim mjesecima života. Bez neonatalnog skrininga oštećenja sluha se otkrivaju tek oko druge godine života, što je kasno za pravi tretman i liječenje. Oštećenje sluha kod djece koje nastaje prije razvoja govora ima dalekosežne posljedice za cjelokupan razvoj djeteta, a posebno na razvoj govora i jezika. Ranim otkrivanjem urođenih oštećenja sluha moguće je na vrijeme započeti rehabilitaciju slušanja i govora.

Oštećenje sluha u najvećem broju slučajeva nalazi se u unutrašnjem uhu, u pužu u vrlo osjetljivim ćelijama u kojima se mehanička energija zvuka hemijskim procesima pretvara u bioelektričnu, i dalje prenosi u srednje uho. Ispitivanje se zasniva na činjenici da zdravo unutrašnje uho na nadražaj zvukom odgovara ehom koji se može zabilježiti – tzv. OAE-otoakustička emisija. Ukoliko postoji i malo oštećenje unutašnjeg uha, nema odgovora.

Dragi roditelji, pratite razvoj sluha i govora vašeg djeteta, jer možete najbolje prepoznati mogući problem – vi ste karika bez koje ga nije moguće na vrijeme prepoznati. Dakle, ako imate imalo sumnje, možete zazati termin uj našoj poliklinici,  sve informacije mozete dobiti na broj telefona 035 204 202; ili porukom na viber broj 062 089 000

Poliklinika

Stomatologija

Messenger

Share This