fbpx

Ujed insekata i savjeti dermatologa

Mnogo je insekata koji napadaju ljude, najčešći su: pčele i ose, njihove podskupine bumbari, stršljeni, obadi i drugi manje opasni za ljude poput komarca, mrava, pauka i sl. Ono što je karakteristično za većinu je to što su oni uglavnom mirni, ali napadaju samo ako su izazvani ili ako osjete opasnost od strane čovjeka. Vrlo često u dermatološku ordinaciju javljaju se ljudi nakon višebrojnih ujeda po tijelu, kao i osobe koje su alergični na ujed nekih od navedenih insekata.

Nakon uboda insekata, simptomi se mogu uočiti relativno brzo, osjećaj žarenja na mjestu uboda, prolazna bol, svrbež, oticanje, crvenilo, koja je toksične, a ne alergijske prirode, a kod mnogih osoba često izazivaju paniku i strah.

Otok nakon uboda komarca može biti veličine od nekoliko milimetara do nekoliko centimetara, ovisno o vrsti komarca i individualnoj reakciji osobe na ubod. Reakcija na koži uglavnom prolazi u roku 3 – 5 dana, kod osoba koje nisu alergične.

Samo u osjetljivih (senzibiliziranih) osoba javljaju se i alergijske reakcije. One mogu biti lokalizirane na mjestu uboda ili sistemske. Alergijske reakcije na ubod ose mogu se javiti nakon prvog uboda iako su češće nakon 2-3 prijašnja uboda. Alergijske reakcije na otrov mrava znatno su rjeđe. Sastav otrova mrava mijenja se ovisno o godišnjem dobu, “najotrovniji” je u rano ljeto. Alergijske reakcije na ubod pčele obično se javljaju nakon višekratnih prijašnjih uboda pa su češće u profesionalno izloženih osoba (pčelari). Otrovi ose i stršljena sadrže hemijski aktivnije tvari, pa su alergijske reakcije teže, naročito pri ubodu stršljena kada je i količina otrova veća. Od simptoma najčešće se javlja prvo koprivnjača (urtikarija), potom veće otekline, mučnina, povraćanje i proljev, otežano i čujno disanje, sviranje u prsima, otežano gutanje i smetenost, te na kraju i kolaps, pad krvnog pritiska, gubitak svijesti, tamnoplava boja kože i sluznica, inkontinencija stolice ili mokraće. Alergijske reakcije na otrove insekata često imaju i odgođenu, kasnu reakciju (nakon 8-12 sati).

Samopomoć kod uboda pčele ili ose:

 • Ako slučajno u koži ostanu žalci insekata, potrebno ih je odstraniti što je prije moguće. Pčele ostavljaju žalac nakon uboda.

 • Nakon toga, dobro oprati mjesto uboda vodom i sapunom te zatim staviti hladne obloge kako bi se spriječilo oticanje. Ako je u pitanju ubod ose i stršljena, otok može biti nešto veći zato što ose ne ostavljaju žalac što znači da ista osa može ubosti više puta. U tom slučaju su hladni oblozi neophodni, a potrebno ih je držati sve dok se bol ne ublaži i dok otok barem malo ne splasne.

Kod alergijskih reakcija, liječenje antihistaminicima je nužno zbog suzbijanja alergijske reakcije, a u slučaju da nastane alergijska reakcija odmah potražiti stručnu pomoć.

Ujed krpelja je u našem podnevlju veoma čest, zaslužuje posebnu pozornost da se spomene među ujedima insekata jer on ne uzrokuje reakcije koje su navedene prethodno, ali je veoma značajan jer je vrlo čest prijenosnik lajamske bolesti ili borelize. Samo zaraženi krpelj može da prouzrokuje bolest.

Savjeti:

 • Prilikom odlaska u prirodu ili boravka neko vrijeme na otvorenom, koristite sredstva za zaštitu od uboda insekata koja ih svojim mirisom odbijaju.

 • Zaštitite kožu odjećom i izbjegavajte hodanje bez obuće.

 • Ako osjetite u blizini bilo kakve insekte, nemojte raditi nikakve nagle pokrete i nemojte paničariti. Ako se kukac osjeti izazvan ili napadnut, vjerojatno će reagovati obranom koja rezultira ubodom.

 • Izbjegavajte nošenje odjeće jarkih boja koje mogu privući insekte zato što ih asociraju na cvijeće.

 • Miris znoja, laka za kosu ili parfema, mirisne kreme i losioni također mogu privući različite insekte na vaše tijelo, stoga bi bilo dobro da izbjegavate korištenje bilo kakvih mirisa dok ste u prirodi.

 • Ne ići u cvjetnjak ili voćnjak te ne jesti slatko i sočno voće na otvorenom.

 • Oprez pri radu u vrtu (zaštititi otkrivene dijelove tijela).

 • Slatke namirnice držati pokrivenima.

 • Kante za smeće držati zatvorenima.

 • Prozor u spavaćoj sobi danju zatvarati ili staviti na njega mrežu protiv insekata.

Kada je u pitanju ujed krpelja potrebno ga je pravilno izvaditi iz kože i pratiti reakciju, ukoliko se nakon par dana pojavi crvenilo oko mjesta ujeda krpelja, obično ne svrbi, odmah se javiti ljekaru.

Poliklinika

Stomatologija

Messenger

Share This