Ultrazvučni skrining kukova spada u jednu od veoma važnih dijagnostickih metoda ranog otkirvanja razvojne displazije kukova kod beba. Rana dijagnoza razvojnog poremečaja kuka je od velike važnosti jer su tok i dužina terapije kraći i bezbolniji i u većini slučajeva bez kasnijih posljedica. Dužina terapije zavisi od stepena displazije i određuje je ortoped. Svaki izgubljeni mjesec usporava izlječenje za oko 30 odsto.

viber-image


ŠTA JE DISPLAZIJA KUKA KOD BEBA:
Urođeno isčašenje kukova kod beba nastalih prilikom: porođaja, položaja zatkom bebe u maternici, blizanačke trudnoće, kod manjka plodove vode u trudnoći, prijevremenog porođaja ili gentski.
Ispitivanja su pokazala da se 4% novorođene djece rodi sa displazijom (isčašenjem) jednog ili oba kuka.
ŠTA JE ULTRZVUČNI SKRINING KUKOVA KOD BEBA:
Ranije se pregled kukova zasnivao na kliničkom ispitvanju kuka međutim to je se nažalost pokazalo nedovoljnim u otkrivanju razvojnog poremečaja kuka. Ultrazvučna metoda je nastala u 70-tim godinama od profesora Reinhard Graf-a iz Austrije. Danas to predstavlja jedan redovan i obavezan pregled u svim evropskim zemljama koji se sprovodi do 3. mjeseca života. Istrživanja pokazuju da su operacije kukova, nakon uvođenja ove metode kao sastavni dio kontrole razvoja dijeteta, u konsantnom padu u odnosu na ranije kada se pregled kukova vršio samo kliničkim ispitvanjem kukova.
Prednost ove metode je u tome sto je bezopasana i bez zračenja u odnosu na rentgensko snimanje kukova koje se ranije radilo ako je postojala nepravilnost prilikom kliničkog ispitvanja kuka. Ultrzvučni pregled beba može se vršiti čak od prvog dana života beba bez opasnosti od zračenja.
DIJAGNOSTIKA:
Dijagnoza se uspostavlja mjerenjem uglova zglobne čašice i položaja glavice butne kosti. Kod dijagnoze razlikujemo 4 tipa / stepena položaja kukova. Tip 1 i 2 su „centrirani“ kukovi dok su kod tipa 3 i 4 kukovi „decentrirani“ (zglobna glavica se nalazi izvan čašice zgloba kuka)
Da bi snimak mogao da se analizira i izmjere uglovi, snimak mora biti „upotrebljiv“ a to znaci da na snimku mora biti vidljivo 8 tačaka koje ljekar mora da prepozna i na osnovu toga odredi stanje kuka, odnosno tip.
KAKO IZGLEDA JEDAN PREGLED KUKOVA U NAŠOJ ORDINACIJI:
Uzimanje podataka od jednog roditelja i vaganje dijeteta.
Kliničko ispitvanja kuka bebe koja leži na leđima na potpuno ravnoj podlozi i pri potisnutoj zdjelici na podlogu, pri savijanju spojenih nogica u kuku za 90 stepeni i kontrolisanje simetričnosti brazda sa stražnje strane nogica.
Nakon kliničkog pregleda kukova koje se vrši odmah po uzimanju podataka pacijenta dijete se postavlja u specijalno za ovaj pregled izrađeno korito, gdje beba udobono leži na boku i prilikom čega su pomjeranja u predjelu kuka minimalna sto je jako bitno za ispravan snimak na osnovu kojeg se odredjuje tip kuka.
Nepravilan snimak daje pogrešne vrijednosti uglova a kao rezlutat toga je pogrešan tip kuka tj pogrešna dijagnoza.
Nakon uradjenog snimka, desnog pa lijevog kuka, dijete je već gotovo i moze se početi spremati. U medjuvremenu ljekar vrsi analizu snimka tj mjerenje uglova i i dobija tačnu dijagnozu koju dobijate ispisanu i objašnjenu na kraju pregleda.
Kompletan pregled ne traje duže od 20 min.

ŠTA KADA SE DIJAGNOSTICIRA RAZVOJNI POREMEĆAJ KUKA:
Ukoliko se dijagnosticira razvojni poremećaj kuka kod beba započinje liječenje sa ortopedijskim pomagalima kao što su „Grafovi kajšići/gaćice“ ili „Pavlikovi kajšići“. Dužina terapije zavisi od stepena displazije i određuje je ortoped. U toku liječenja vrši se kontrola položaja kuka.

U ordinaciji Alabajči možete uraditi ultrzvuk kukova vašeg novorodjenčeta ili doječneta svakim danom. Snimanje vrši Dr. Sami Alabajči edukovan u centru za muskulo-skeletalnu hirurgiju u Berlinu (Charite Universitätsmedizin Berlin) pod vodstvom prof. Dr. Reinhard Grafa
Vaš termin možete zakazati pozivom na brojeve telefona 035: 204 200 ili 061 966 807.

Save

Save

Save